Back to school: tips & tricks voor een gezonde brooddoos

Vrijdag is het opnieuw zover: de eerste schooldag.
Dat betekent voor mama opnieuw wat vroeger opstaan om boterhammetjes te smeren.
Jonah is nogal een man van tradities.
Hij wil bijna iedere dag hetzelfde: een boterham met confituur, een boterham met vleesje en dan kleine stukjes vlees erbij om uit het vuistje te eten.
Ik was vorig jaar al lichtjes euforisch toen hij stukjes komkommer mee wou nemen naar school.
Toen deze tips van Weight Watchers in mijn mailbox vielen was ik best wel enthousiast.
Niets alles is voor mijn kleine mannen haalbaar.
En ook mama loopt nog niet helemaal warm om een half uur vroeger op te staan om groentemannetjes te knutselen.
Maar er zitten zeker een aantal haalbare tips bij.
Ook de recepten staan hier al op het weekmenu.



Enkele tips voor een kidsproof lunch:

  • Maak van de lunchbox een kleurrijk kunstwerkje. Kleine kinderen vinden het leuk als je iets bijzonders doet met de groenten. Uit komkommerplakjes kun je bijvoorbeeld bloemen of hartjes steken met een koekjesvormpje.
  • Met fruit kun je leuke, kleurrijke spiesje maken. Doe er wel een beetje citroensap over tegen het verkleuren.
  • Krijgen je kinderen tot nu toe altijd wit brood mee naar school? En wil je overschakelen naar volkorenbrood? Maak de overgang makkelijker door boterhammen te smeren met 1 sneetje wit brood en 1 sneetje bruinbrood. Dat ziet er vrolijk uit en het maakt de verandering minder groot.
  • Stop alles in een mooie brooddoos. Geef eventueel een leuk servetje mee.
  • Vul een stoere drinkbeker met water.

Gehaktballetjesslang




Ingrediënten

    600gr aardappelen
    1 stukje brood
    1 middelgrote ui
    1 middelgrote wortel
    600gr americain natuur
    1 ei
    2 eetlepels mosterd
    4 koffielepels olie
    1 middelgrote komkommer
    2 koffielepels tomatenpuree
    250gr magere yoghurt
    1 koffielepel honing
    1 koffielepel appelazijn
    1 snufje paprikapoeder
    Peper en zout naar smaak

Instructies

Schil de aardappeltjes en kook ze in gezouten water in 15 minuten gaar. Laat het (oude) broodje 10 minuten weken in warm water. Pel de ui en snij in kleine blokjes. Maak de wortel schoon en rasp deze. Druk het water uit het broodje en meng dit met de tartaar, ei, mosterd, ui en wortel. Breng het op smaak met wat peper en zout.

Maak met lichtvochtige handen 30 kleine gehaktballetjes. Bak de gehaktballetjes in een grote pan met de olie in ongeveer 8 minuten rondom bruin.

Was de komkommer en snij deze in dikke plakken. Leg op 2 borden om en om de komkommer, aardappeltjes en gehaktballetjes weg. Maak van een beetje tomatenpuree, kleine stukjes aardappel en komkommerschil de ogen en mond van de slang.

Meng de rest van de tomatenpuree met de yoghurt, honing en appelazijn. Breng op smaak met wat peper en zout. Garneer de dip met een snufje paprikapoeder.



Vrolijke berenboterham

 

Ingrediënten

    1 kleine banaan
    1 koffielepel citroensap
    250gr plattekaas, natuur (0% vet)
    30gr hazelnoten
    2 koffielepels honing
    140gr volkorenbrood (4 sneetjes)
    30gr blauwe druiven
    12 frambozen
    30gr bosbessen
    4 blaadjes munt

Instructies

Schil de banaan, snij in stukjes en pureer met de citroensap. Roer er de kwark, hazelnoten en honing door. Rooster de boterhammen en besmeer ze met het kwarkmengsel.

Was de druiven, frambozen en bosbessen en dep ze droog. Gebruik de bosbessen als ogen, de druiven als neus en de frambozen als mond. Was de muntblaadjes, schud ze droog en gebruik ze als wenkbrauwen. Gebruik eventueel wat broodkruimels als haren.


(Met dank aan Weight Watchers voor de lekkere recepten)
 

Reacties