Koken met restjes: oudbrood quiche

Ik las dit recept in Flow en dacht 'dit moet ik proberen'.
We hebben steeds heel wat restjes brood en de kinderen laten vaak de korst van bladerdeeg liggen. Twee problemen opgelost in 1 recept.
De bodem maak je van oud brood en de vulling van restjes.
Het is makkelijk, een stuk gezonder dan het origineel met bladerdeeg en het ziet er ook nog eens fantastisch uit.
Het recept komt uit het boek 'Lekker koken met restjes' van Daisy Scholte.
Ik ben benieuwd!


Copyright: Daisy Scholte

VOOR 1 QUICHE

Dit heb je nodig:

1 el olie
1 ui gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
400 g groenten
peper & zout
minstens 6 sneetjes oud brood
3 eieren
250 ml room

100 g kaas, geraspt


Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Verhit de olie in een koekenpan en fruit er de ui en knoflook in.
3. Bak de groenten kort mee met wat peper en zout. Afhankelijk van de soorten groente kun je er kruiden als basilicum of tijm aan toevoegen. Zet daarna het vuur uit.
4. Leg de oude boterhammen op de bodem en tegen de randen van een springvorm. Scheur of snijd de sneetjes brood in de juiste vorm.
5. Verdeel de groentemix over de met brood bedekte springvorm.
6. Klop de eieren goed los met de room en ongeveer de helft van de kaas en giet het over de groente.
7. Strooi tot slot de overgebleven kaas over de vulling en bak de quiche in 30 minuten gaar of tot de vulling gestold is en de bovenkant mooi bruin.


Tip!

Test eerst met een beetje water of jouw springvorm waterdicht is. Is dat niet zo, dan kun je de quiche beter in een dichte taartvorm maken.



Resultaat:

Lege borden! 

De quiche was een echte voltreffer. En mijn resultaat lijkt zelfs sterk op het origineel uit het boek. 
De broodkorst maken is wat puzzelen met brood maar ik heb het er voor over. 
We gebruikten restjesgroenten (champignons, courgette) en verse groenten uit de tuin (paprika, kruiden). De room werd vervangen door een light exemplaar.
Dit recept is echt een blijvertje.
Misschien toch dat boek maar in eens in huis halen!
Op de website van de uitgeverij kan je een leuk inkijkexemplaar vinden.

Reacties